Stengods har använts till matlagning i tusentals år och är av de mest hållbara material som finns. Det äldsta keramiska föremål tillverkat av människa som har hittats är drygt 25000 år gammalt!
Stengods har alltid varit inne om än det periodvis har backat i popularitet till förmån för andra både billigare och mindre hållbara material, men har på senare tid fått ett uppsving igen och blivit ett av våra populäraste material inom husgeråd.
Stengods får man kort sammanfattat genom att forma och bränna lera vid extremt höga temperaturer på ungefär 1200-1300°C. Genom att bränna i höga temperaturer så tål också slutprodukten höga temperaturer, vilket gör stengodset slitstarkt, tätt och värmetåligt och passar därför utmärkt till allehanda köksprodukter för såväl servering som tillagning.
Det finns både glaserade och oglaserade stengodsprodukter, läs mer om skillnader och användningsområden för respektive typ nedan. I vårt sortiment hittar du produkter som pajformar, grytor, pannor, fat och mycket annat.
Stengods lämpar sig på grund av sina egenskaper otroligt bra till matlagning, bakning och servering av mat. Utöver sin hållbarhet och värmetålighet är stengods även ett material som är väldigt kemiskt stabilt. Detta betyder att stengods inte kommer att reagerar med olika typer av livsmedel som vissa andra material gör. Det tar alltså varken upp smak eller lukt från andra råvaror och avger inte heller någon bismak. Stengods går att använda i alla sorters ugnar och mikrovågsugnar och tål även både att frysas och kylas.
Stengods har helt naturligt en non-stick yta som är väldigt enkel att rengöra. Oglaserade stengodsprodukter ska diskas för hand medan glaserade oftast tål maskindisk. Vi brukar dock ändå rekommendera handdiskning då det är så enkelt att diska stengods och det skonsammaste rengöringssättet.
Stengods har så många fördelaktiga egenskaper för matlagning att man nästan glömmer bort en annan fördel med stengods, det är ett otroligt vackert material! Den kemiska processen som uppstår i de höga temperaturerna i brännugnen gör att valet av glasering ger levande färger i godset som ger en mycket säregen lyster och gör varje enskild produkt unik. Stengods är ett naturmaterial där det helt naturligt kan uppstå vissa färgskiftningar och ojämnheter vilket gör att två till synes likadana produkter sällan blir helt identiska. Det här blir extra tydligt på föremål som har matt glasyr. Storheten i stengods är att produkterna får en säregen karaktär som ger både fantastiska färger och ett unikt uttryck.
Ett av stengodsets främsta fördelar är dess värmerelaterade egenskaper. Förutom att det tål väldigt höga temperaturer är det även en av de bästa materialen både när det gäller att fördela värmen och att bevara den. En populär tillagningsmetod just nu är Slow cooking och med en gryta i stengods kan du utan att köpa dyra maskiner låta dina maträtter tillredas långsamt då stengods låter din mat fortsätta att tillagas även efter du har tagit bort den från värmekällan. Stengods är även idealt för servering då det håller maten varm mycket länge.
Stengods är ett "levande" material som märks inte minst genom ovan nämnda egenskaper när det gäller värmefördelning och varmhållning. När stengodset är oglaserat så tillkommer ytterligare en faktor vilket är att materialets yta reagerar på och med fukt på ett sätt som är fördelaktigt till exempel vid bakning. Stengodsföremål blir dock täta även utan glasyr, men där glasyr gör att ytan är både tät och fuktavvisande och ger en non-stick-yta, så ger en yta utan glasyr både en högre fuktavgång och en annan typ av cirkulation mellan gods och mat. Det skapas en sorts tillfällig kondens vilket i ugnen ger en ångning, vilket är vad man vill ha vid bakning där ytan ska bli hårdare och knaprigare än innanmätet. Det här är vad som gör att pizza och bröd som bakas på eller i oglaserade stengodsprodukter får en krispigare yta.
Keramik är ett samlingsnamn för både lergods och stengods. Båda kommer i grunden från samma råmaterial, lera, som också väljs utifrån typ och egenskaper - och sedan bränns godstyperna i olika temperaturer och får då olika egenskaper. Det här gör att slutprodukten lämpar sig för olika typer av användningsområden.
Lergods, som är bränt vid lägre temperatur, är porösare och får inte samma täthet som stengods. Tänk blomkrukor som ofta är gjorda i lergods och hur mycket fukt de både kan släppa in och avge, vilket är en önskad egenskap när det gäller att hålla jord och växter som ska vattnas. De produkter vi säljer för att brukas till matlagning och servering är uteslutande gjorda av stengods.
Stengods är tåligt men kan med tiden helt naturligt få vad som uppfattas som repor. Reporna är dock oftast inte egentliga repor utan märken som skapas av metalliska ämnen från till exempel redskap och bestick som fastnar i ytan på stengodset. Dessa kan man ta bort med hjälp av citronsyra och hett vatten eller med rengöringsmedel avsett för keramikhällar.
Faktiska repor kan däremot skapas av friktion, till exempel när man upprepade gånger skjuter in tallrikar för att stapla dem på varandra. Extra känsligt blir materialet om det fortfarande är fuktigt efter diskning, så se till att stengodset fått torka ordentligt och var lite extra varsam när du staplar föremål i varandra!
Lyckas med mat har bland annat en mängd vackra och funktionella produkter för såväl tillredning som servering från danska märket BITZ. Här hittar du till exempel de populära gastrotallrikarna, de stora salladsskålarna och mindre skålar i flera olika storlekar som har många användningsområden. Alla delar i stengodsserien går att kombinera utifrån tycke och smak och utöver det rustika stengodset så har BITZ även salladsbestick i en härlig satin finish. Läs mer om BITZ produkter här >>
Hos oss kan du handla stengods och husgeråd online såväl som i vår fysiska butik. Vi har ett stort sortiment av husgeråd och stengods för såväl servering som tillagning. Botanisera bland produkterna här i webbutiken för hitta det du behöver för att Lyckas med mat!
50 kr rabatt
Tycker mycket om att beställa hos er
Nöjd
Nöjd med hela leveransen!
Marie
Alltid nöjd snabb leverans.
Mjölkchoklad
Tycker om att beställa min mjölkchoklad från Lyckas med mat eftersom leveransen är snabb och priset bra.
Snabbt och bra
Bra och snabb service