Att laga mat med gjutjärnsgryta är både kul och enkelt. En gjutjärnsgryta fördelar värmen på ett perfekt sätt under tillagningen och ger en egen och helt unik smak. Emaljerat gjutjärn har i många år ansetts vara ett av de bästa materialen för grytor. Det bästa är att emaljerade gjutjärnsgrytor kan användas på alla sorters värmekällor, inklusive induktion. Det emaljerade gjutjärnet garanterar en sund matlagning som bevarar matens goda smak och alltid ger ett perfekt resultat vare sig maten ska sjudas på svag värme, kokas, fräsas, grillas eller stekas på hög värme. Dessutom ser emaljen till att din gjutjärnsgryta inte tar smak av råvarorna och är lätt att rengöra.
Rengör gjutjärnsgrytan eller stekpannan och ta bort etiketterna innan du använder den första gången; diska i varmt vatten, skölj och torka av den noga.
Det är sällan nödvändigt med höga temperaturer eftersom emaljerat gjutjärn håller värme mycket bra. Om du tillagar maten vid alltför hög värme kan resultatet bli dåligt och maten kan bränna vid. Tillaga helst maten på medelhög värme och låt sedan stå på svag värme. För att grytan eller stekpannan ska värmas upp jämt och gradvis förvärmer du den på medelhög värme i ungefär fem minuter. Lägg sedan i fett eller matlagningsolja. Använd alltid grytlappar, handtagen blir varma under matlagning. Det går även bra att ställa in grytan direkt i ugnen; vid maximalt 190°C om handtag och knoppar är av fenolplast, om handtag och knoppar däremot är av gjutjärn eller metall kan du ställa in den vid vilken temperatur som helst.
Bestick av metall förstör emaljen, använd därför alltid bestick av plast, trä eller silikon som tål höga temperaturer. Skär aldrig maten direkt i grytan eller stekpannan, även knivar förstör emaljen.
Ställ aldrig ner den varma gjutjärngrytan i kallt vatten, en eventuell termisk chock kan förstöra emaljen. Låt alltid grytan svalna en stund innan du rengör den med varmt vatten och lite diskmedel. Är det svårt att få bort matresterna så fyller du bara grytan med varmt vatten och låter den stå i ungefär en kvart. Använd aldrig skursvampar, skurpulver, skrapor av metall eller rengöringsmedel som innehåller slipmedel.
Grytor och stekpannor med en insida av svart emalj kan med tiden missfärgas lite, försök inte ta bort missfärgningen – den förbättrar bara grytans stekförmåga och förhindrar att maten bränns vid.
När du har diskat grytan eller stekpannan måste du alltid torka av den ordentligt, ställ aldrig undan den om den inte är torr. Det kan bildas lite rost på kanten med tiden, i så fall gnider du bara in den med lite matlagningsolja.
Grytor och stekpannor av emaljerat gjutjärn är väldigt slitstarka och kan därför användas i många år. Var dock alltid försiktig med dina grytor, de kan förstöras av att tappas i golvet, få våldsamma stötar eller slås mot skarpa kanter. De är dessutom tunga och ofta fyllda med varm mat, placera därför alltid grytan långt in på spisen eller matbordet om du har barn i köket.
Skölj ur din nya förinstekta gjutjärnsgryta med ljummet vatten och en diskborste. Torka sedan ur den ordentligt. Använd matolja, smör eller margarin av god kvalitet vid stekning. För att instekningen ska bli perfekt bör du ha i lite extra matfett de första gångerna du använder din gryta. Det kan osa ganska mycket ur din gjutjärnsgryta i början, men detta slutar efter några stekningar. Den kommer även att bli blankare och blankare, men detta beror bara på att den börjar bli ordentligt instekt. Var noga med att rengöra din gryta eller panna direkt efter du använt den, det förhindrar att matpartiklar sätter sig i gjutjärnet och den är lättare att göra ren om den fortfarande är varm. Torka ordentligt.
Använd INTE diskmedel i din gjutjärnsgryta, och diska den aldrig i diskmaskin. Smörj däremot gärna in grytan, och ställ den på spisplattans eller ugnens eftervärme så att fettet torkar in i järnet. När grytan har svalnat torkar du ur överflödigt fett med lite hushållspapper. Låt inte din gjutjärnsgryta stå med vatten i, rengör direkt efter användning för att förhindra rostbildning. Förvara aldrig mat i grytan över natten, och servera helst maten i serveringsskålar så mår din gryta bättre.
När du använt din gjutjärnsgryta ett tag så kan det behövas en ordentlig rengöring för att få bort eventuellt fastbränt fett. Täck botten med grovsalt, ungefär 1/2 cm tjockt lager. Ställ på spisen på hög värme, och låt stå så i ca 30 minuter, skaka om saltet då och då. Det som händer är att saltet drar ur fettet ur grytan. Häll sedan bort saltet och låt grytan svalna.
Nästa steg är att olja in grytan. Häll i olja så att det täcker botten, sätt grytan på spisen igen, men på väldigt låg värme. Oljan ska bara värmas in i grytan, inte brännas in. Värm i ca 20 minuter och skaka hela tiden grytan. Häll sedan bort överflödig olja och torka ur grytan med hushållspapper.
Toppen
Snabb leverans och fina produkter
Bakingbyhiba
Väldigt fint utbud av sortiment
Äggseparerare
Bästa kompisen när man gör en marängtårta! MVG+
Pensionär
Alltid lika nöjd med produkter och leveranser. Finns en del produkter med något högre priser än andra leverantörer.
Snabb leverans
Snabb leverans och nöjd med produkterna!